Gata cu pensionarii speciali ai României: au luat destul, acum e vremea omului de rând

de: Mădălina Bahrim
29 12. 2022

Anul 2023 va aduce schimbări importante în sistemul de pensii din România. Sunt mari șanse să asistăm la momentul în care se va face lumină printre pensiile speciale și va fi pus pe primul plan omul de rând, care după o viață de muncă primește astăzi o pensie insuficientă pentru a supraviețui.

Ne dau aceste speranțe chiar declarațiile proaspăt făcute de ministrul Muncii, Marius Budăi, ce promite că proiectul de Lege privind pensiile de serviciu va ajunge la Parlament în a doua lună a anului viitor, deci a mai rămas foarte puțin până când am putea asista la eliminarea inechităților prezente atât de des în sistemul de pensii al țării noastre.

Ce se întâmplă, de fapt, din 2023. Adio, privilegii speciale la pensie?

Ministrul Budăi tocmai ne-a oferit o serie de informații exacte legate de ce se va întâmpla, în februarie 2023, în privința pensiilor a milioane de români.

„Astăzi, Ministerul Muncii a propus Guvernului spre aprobare trei proiecte de acte normative, două Hotărâri de Guvern, una privitoare la normele de aplicare a celor două directive aprobate de România exact în 2019, când am avut preşedinţia Consiliului European, şi ţine de echilibrul între viaţa profesională şi viaţa particulară, şi a doua privitoare la zilele libere de anul viitor.

Şi, bineînţeles, proiectul de lege (privind pensiile de serviciu – n. r.), adoptat în primă fază în Guvern, după care va fi supus dezbaterii şi aprobării în Parlamentul României, aşa cum este şi normal.

În proiectul de act normativ se ţine cont de prevederile din cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de deciziile Curţii Constituţionale care au fost elaborate pe parcursul anului privitor la sistemul de pensii, dar şi de transparenţă (…)

În decembrie anul trecut, după cum bine ştiţi, a fost aprobat un Memorandum în Guvern prin care toţi miniştrii de resort au fost cuprinşi în echipa de lucru a acestui proiect.(…) Proiectul de lege, după cum ştiţi, va fi depus de acum în Parlament şi va fi supus aprobării odată cu începerea dezbaterilor, cu data de 1 februarie”, a declarat ministrul, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.